Main Area

Hopjuliska - TESZT

Ugar Sörfőzde
Sörfajta APA
Szín Borostyán
ABV 6
IBU 31
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Citra, simcoe, centenial komlókkal és pale ale, pilsner, münich, valamint búza malátákkal készült american pale ale.

A sör egyedi címkével Trabeer néven is kapható 100 palack erejéig.

A név eredete: "A Puszta Minimál sorozat tagjai alkotják alapszortimentünk darabjait. Ezek a sörök kiváló minőségű alapsörök, a leggyakoribb sörtípusokat vettük alapul, amelyeknél nem mentünk el a végletekbe, a cél az volt, hogy őszinte, jó ivású, de azért különleges söröket alkossunk.

Juliska a főzde zászlós hajója. Nem véletlen, könnyű szerelembe esni ebbe a sörbe. 6%-os simogató alkohol, mangós, narancsos, bergamotos illatok és ízek, valamint visszafogott komlókeserűség, mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy ennyire megkedvelték a fogyasztók."

Teszt

Az Ugar főzde történetében az egyik legrégebbre a Hopjuliska gyökerei nyúltak vissza, hiszen nálam kb ez volt az a főzet, ami alapján a törökszentmiklósi formációt megismertem és felfigyeltem rájuk. Hála alföldi ténykedésüknek, azóta elég sokszor találkoztunk már össze Julcsival a pohár falának két oldaláról, így elég magabiztosan azt gondoltam, ismerem már ezt az APA-t, nem igazán tud meglepni. Aztán megkaptam az új, „csillagképes” címkéjű palackot benne a friss főzettel. És meglepett. Nagyon.

A Hopjuliska borostyán színe és apró habja még nem sejtetett sok újat, de az édes-komlós illata már mintha intenzívebb lett volna annál, amire a múlt nyárról emlékszem. Belekortyolva aztán jött az ereszdelahajam: a komló citrusosan nyit, majd jön egy kis trópusi gyümi és füves íz, mindezt egy malátássággal lezárva. Ez még nem is lenne formabontó, de az APA teste annyira sima, telt és kiegyensúlyozott, hogy már kerestem a palackon a New England jelzőt. Emlékeim kellemesen ivós APA-jából ugyanis egy olyan profi, olyan kerek és olyan friss ízbomba lett, hogy az állam is csak azért maradt a helyén, ki ne folyjék ez az élményszámba menő sör.

Nem tudom biztosan, a főzet receptje kapott valami átalakítást, a technika fejlődött vagy egész egyszerűen egy ultra-friss palack jutott hozzám, de egy olyan összetett, átgondolt és kiegyensúlyozott változatot kóstoltam, ami egyértelműen jelzi a főzde fejlődését. Még ha el is vonatkoztatunk az egyébként szintén jól sikerült elődhöz képesti fejlődéstől, akkor is egy jól sikerült, gyümölcsös és íz gazdag APA-t kap az ember a pénzéért. Ez pedig szép teljesítmény.

 

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel