Main Area

MONYO Grand

Kerület VII. kerület
Cím 1073 Budapest, Erzsébet körút 53.
Típus Magyar és nemzetközi
Konyha Igen
Sportközvetítés Igen
Terasz Igen
Elvitelre Igen
http://monyobrewing.com/ [email protected] +3670 886 5146 Facebook oldal Instagram oldal

Már hónapok óta csepegtette a MONYO az infókat, hogy hamarosan megnyitják az új helyüket, a MONYO Grand-ot a belvárosban. Ez így már a második dedikált helyük a városban, hiszen a sörös őrület őrületet megelőzően is ott volt a MONYO a Kálvin téren. Sokáig nagy volt a csend, hogy pontosan hol is lesz ez a hely és mégis mire lehet majd számítani, hiszen olyan piaci környezetben nyílt meg, ahol már a 10-20 sörcsappal rendelkező egységek a normálisak. 2019 május 7-én lehullt a lepel és mindenki megnézhette magának mit hozott össze a MONYO csapata.

Az Erzsébet körút 53 szám alatt nyitotta meg csapjait a MONYO Grand, ami nemrégiben még Grand Kakas néven futott. A Kakas franchise nem éppen a kisüzemi sörökről híres, hanem alapvetően az olcsóság miatt vannak állandóan tele. Viszont az elhelyezkedése tökéletes, gyakorlatilag mellette sétálnak el az emberek, turisták nap, mint nap. Egy bazi nagy „Craft Beer” neonnal vagy felirattal kiegészítve gyakorlatilag instant behúzhat mindenkit, mint egy fekete lyuk.

Ez egyébként nem egy saját helye a MONYO-nak, hanem a nem is olyan messzire lévő Beerpoint csapatával közösen csinálták meg a helyet, hiszen ők üzemeltetik a Kakas kocsmákat. Tőlük jött a megkeresés Antiék felé, hogy mivel úgyis szeretnék kicsit ráncfelvarrni a Grand Kakas-t nem akarnák-e inkább átvenni, beMONYOsítani azt és MONYO Grand néven futtatni. Erre a kérdésre már tudjuk a választ. Az eddigi csapat felel majd a továbbiakban is a hely üzemeltetéséért, míg a MONYO hozza a söröket és a saját stílusát hozzá, illetve a döntés is az övék minden napi dolgot illetően. Nem először látunk ilyet, hiszen a Horizont is hasonlóan operál a Léhűtőben, nem véletlenül Horizont Taproom By Léhűtő néven fut a Horizont kocsmája.

Nem akartak lemaradni a sörcsap fegyverkezési versenyben, ezért 16 sörcsappal vágtak neki a kalandnak. 12 sörcsap dedikáltan mindig a MONYO söreinek lesz fenntartva és lefedik majd az összes termékkategóriát, így az alapszortimenten kívül a RadicalCollab és a Hungarian Terroir szériás söröket is lehet majd kóstolni. A maradék 4 csapra pedig havonta változó tematika szerint érkeznek majd a sörök szerte a világból. Májusban éppenséggel Ausztrián van a hangsúly, így olyan főzdéktől lehet kóstolni, mint a többször az év legjobb osztrák főzdéjének választott Bevog, vagy a savanyú sörökre specializálódott Alefried. A következő hónapokra Lengyelország és Spanyolország van betervezve, de nyilván a magyar kisüzemi kínálat is megfordul majd a csapokon. A sörök mellett még a töményre is odafigyeltek, mivel 12-12 féle whiskey és rum közül lehet választani, meg hát a gin-nel sem fukarkodtak, 8 opciója van annak, aki ginhez szeretne nyúlni. Nyilván nem nyithattak meg anélkül, hogy ne lett volna valami új sör is terítéken és stílusosan a Have You Ever Been To MONYO Grand? névre keresztelt könnyed 4,7%-os Session IPA, bergamottal megbolondítva lett az eredmény.

Az új helyen már meglépték azt is, ami nagyon hiányzik a Kálvin térről, mégpedig, hogy van konyha. Nem is szarral gurítanak, elég menő street-food vonalon halad az étlap. Burgerek, wrapok, hot-dogok és szendvicsek alkotják a választékot és tapasztalatból mondom, jó a produktum. Bár a hot-dogot nem próbáltam csak a burgert, de tuti, hogy visszanézek még, mert iszonyat jól néztek azok is ki és a Hot Picker-t, mintha nekem találták volna ki: Kifli, bécsi virsli, házi chili szósz, pirított hagyma, jalapeno, mozzarella, pepperoni

A beltér teljesen autentikus lett, MONYO-s falfestés, szlogenek a falakon, meg hát a csapok is elég nagyot ütnek. Elrendezésileg nem változott semmi a Grand Kakashoz képest, gyakorlatilag csak be kellett lakniuk a helyet. Ez egyrészt jó, mert viszonylag egyszerű dolguk volt a beköltözéssel, nem a nulláról kellett megcsinálni mindent, viszont azért pár apróság zavaró lett/maradt. Például a pult elhelyezése, ami gyakorlatilag egy nagyobb tömegnél (mint ami a nyitóestén volt) teljesen átjárhatatlanná teszi a helyet, hiszen a pult gyakorlatilag az ajtóban van és, ha ott feltorlódik a sor, akkor aztán se előre, se hátra. Van galéria is, ahol elég remekül el lehet lenni. Egész pontosan egyébként 80 ember fér el bent (60 a földszinten és 20 a galérián) és 30 a teraszon.

Ez egy nagy mérföldkő a MONYO történetében. Ez az első franchise-szerű bárunk, és szeretnénk, ha tovább bővülne ez a lista a következő években. Külön örülnénk, ha vidéki helyek is csatlakoznának a missziónkhoz. Az elmúlt időszakban rengeteget jártunk külföldön és próbáltuk nemzetközi mintára, igazán színvonalasra megcsinálni a második pub-unkat. Az ételeket is úgy válogattuk össze, hogy a sörökhöz passzoljanak, a kaják nevéhez pedig a MONYO univerzumban szereplő különböző karakterek adták az ihletet. Ezen a helyen keresztül szeretnénk edukálni is a hazai kraft sörös színteret, így vendégcsapokon meg fogunk mutatni olyan főzdéket, vagy sörtípusokat, amiket a külföldi túráinkon ismertünk meg. Azon dolgozunk, hogy az itthoni sörrajongók is át tudják élni azt az élményt, amit mi is átéltünk egy-egy sör kóstolásakor a különböző fesztiválokon…” - meséli Németh Anti, a MONYO Brewing tulajdonosa és sörfőző mestere.

A teljes képet nézve egy remek hely megnyitásának lehettem szemtanúja, hiszen ennél ideálisabb lokációt nem lehetett volna találni, igényes lett az egész belső kialakítás, a 16 sörcsap bőven elég, főleg, ha négy csapon mindig valami különlegesség lesz. A konyha létezése egy nagyon pozitív dolog, hát még az amit kotyvasztanak bent! Árazást tekintve nem drágább, mint egy átlagos kisüzemi söröket árusító hely, teljesen korrekt, főleg, ha azt is nézi az ember, hogy közvetlenül a körúton van. Gratulálunk az új jövevényhez a MONYO csapatának, igazán csinos lett!

Kapható sörök

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel