Main Area

Berobbant a komlóbomba – Dreher IPA

Kicsit már számítottunk rá, hogy a Dreher is előrukkol a saját IPA sörével, hiszen nem maradhatnak ki a buliból, amit a felsőerjesztésű sörök és azon belül is az IPA-k generálnak. Meg is jött az egyszerűen csak Dreher IPA névre keresztelt jövevény. Mondjuk is mit tud!

Már többször leírtuk azokat a sorokat, hogy a nagyüzem is kezd ráállni a slágersörökre (a lágersörök helyett) vagy legalábbis kicsit elkezdték kiszélesíteni a palettát azokkal a sörtípusokkal, amik a kisüzemben nagyon bejönnek a fogyasztóknak. A Soproni utcahossznyi előnyét azonban nehéz behozni, de a nemrégiben piacra dobott Borsodi Hoppy és a cikkünk alanya, a Dreher IPA igencsak felveszi a versenyt az Óvatos Duhaj családdal.

Az IPA-ról és a felsőerjesztésű sörökről már nem regélnénk különösebben sokat, mert már több ízben is megénekeltük a sztorit, ha mégis ismételnétek kicsit, akkor olvassátok el a Sörsuli sorozatunk felsőerjesztésű sörök cikkét ITT.

A kőbányai sörgyár már rálépett a felsőerjesztésű sörök útjára a Pale Ale sörükkel és aztán még rátettek egy lapáttal a Red Ale bevezetésével, de nem feltétlenül mondanám azt, hogy átütő sikert könyvelhettek volna el velük. Valahogy a nép inkább egy IPA-ra vágyott, amivel már a tavalyi DreherFeszten (Kalandor IPA) és a 2018-as sörgyárfeszten (Bombay IPA) is kísérleteztek. Aztán toltak egy kísérleti kocsmabevezetést a Kalandor IPA-val és ezek szerint jól fogadták az emberek. Innen már egyenes út vezetett a Dreher IPA-ig.

„Az elmúlt két évben rendkívül jó tapasztalatokat szereztünk az első felsőerjesztésű sörünkkel, a Dreher Pale Ale-el. A tavaly bemutatott Red Ale szintén azonnal sikeres lett a fogyasztók körében. Ezért is döntöttünk úgy, hogy itt az ideje elkészítenünk egy olyan receptúrát, amely karakteresen keserű és határozottan testes, azaz egy valódi, izgalmas India Pale Ale. A Dreher IPA elkészítéséhez Citra, Mosaic, Cascade, Centennial, Azacca és Pekko komlót használunk” – mondta el az új sörről Séra Péter, a Dreher Sörgyárak sörtermelési főmérnöke.

A Dreher IPA a hatodik variánsként érkezik a márka családjába a Bak, a Hidegkomlós, a Pale Ale, a Red Ale és a Félbarna Hidegkomlós mellé. Mindegyik típus kizárólag 3 klasszikus összetevőt tartalmaz: árpamalátát, komlót és vizet. Ami viszont igazán izgalmas téma a sörrel kapcsolatban, hogy megjelent az IBU kifejezés, ami jelen sör esetében 35-ös a 100-as skálán. A hatféle komló jól megturbózta a dolgot, de azt kell mondjam, hogy a 35 még mindig inkább csak az IPA kategória alját súrolja. A BJCP útmutatását is figyelembe véve egy IPA 40-es IBU-nál kezdődik nagyjából, ami az egy mondattal ezelőtti kijelentést is megerősíti. De ez legyen a legnagyobb bajunk, mert egyébként a sör maga egy üde színfolt lesz a piacon.

Egy hosszú felvezetőt követően egyetlen dologról nem beszéltem még, ami valójában mindenkit érdekel. Hogy mégis milyen valójában a sör??? Hát vegyesek az érzéseim és valószínűleg a fogyasztói visszajelzések is nagyon megosztóak lesznek. Gyakorlatilag az egyik szerkesztőtársam, Fűrész Balázs foglalta össze tökéletesen a verdiktet: “Dobozból szerintem elég frankó illata van, de pohárba kitöltve ez már szépen el is illan. Az első kortyoknál valahogy elmaradt az az igazi komló hangsúly viszont szobahőn 10-15 perc után mintha kezdene felülkerekedni a komló a malátán és úgy meg már teljesen vállalható az íze.” Én ezt maximum annyival tudom kiegészíteni, hogy ha csak nem húz 19-re lapot valamelyik sörgyár, akkor számomra 2020-ban a Dreher IPA és a Borsodi Hoppy fej-fej mellett viszik a prímet a sörgyárak palettájából. Bár még csak március van, de azt gondolom, főleg a jelenlegi helyzetben nem nagyon lesz már olyan termékfejlesztés, ami ezekkel fog majd versenyezni. Jön még ősszel a Soproni hoplagere is, ami felkavarhatja a vízet, de az még messze van. Ha már Soproni, akkor hamarosan tartunk egy nagy összekóstolást is, csak hogy lássuk mit tud a Dreher IPA a többi hasonszőrű, de más sörtípusú társához képest!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel